Uddannelse Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg har selv leveret en grøn løsning i en tid, hvor landbruget og dermed også skolen er under pres for at finde bæredygtige løsninger.

Et såkaldt vertikalt landbrug er nu i fuld drift på skolens eget område, og det giver skolens ansatte og elever mulighed for at sætte større fokus på viden og færdigheder i forskellige dyrkningsformer.

Så selv, når temperaturen daler, dagene er blevet kortere, og det for alvor er begyndt at dufte af jul, er der stadig masser af planter, der vokser, trives og gror på Asmildkloster Landbrugsskole.

Det sker i skolens helt særlige vertikale landbrug, som blev opført i foråret 2024 og nu er fuldt implementeret med friske, egenproducerede salater, tomater og mikrogrønt til følge.

I en container, der blev indrettet specifikt til dette formål, dyrkes blandt andet krydderurter og mikrogrønt, som høstes dagligt og bruges i skolens køkken.

Containeren er udstyret med avanceret teknologi, som gør det muligt at dyrke sunde og friske planter året rundt, uagtet hvordan vejret arter sig udenfor.

Det vertikale landbrug giver underviserne mulighed for at koble teori med praksis. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole
Det vertikale landbrug giver underviserne mulighed for at koble teori med praksis. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole

Følger plantens livscyklus

Men det vertikale landbrug er ikke kun et grønt supplement til skolens frokostbord. Det spiller også en central rolle i undervisningen.

Eleverne får således mulighed for at følge planternes livscyklus fra frø til færdig plante og bruge deres viden til at lave forsøg, beregne alternative dyrkningsmetoder og studere planteliv på tæt hold.

Øyvind Finsrud, der både er ansvarlig for den daglige drift af det vertikale landbrug og arbejder på at integrere den i undervisningen, synes, det er en gave at have et sted på skolen, hvor eleverne kan følge planters vækst hele året.

- Det giver underviserne en unik mulighed for at koble teori med praksis, samtidig med at eleverne får praktiske erfaringer, der i høj grad kan fange deres interesse og engagement, siger Øyvind Finsrud.

- Det bedste ved det vertikale landbrug er, at man kan simulere landbrug på alle tider af året. Levende planter er bare nr. 1 til at visualisere alle elementer af dyrkningens biologi, siger underviser i planter Rolf Poulsen.

Også køkkenlederen på Asmildkloster Landbrugsskole er begejstret for den nye produktion.

- At vi høster ingredienserne til dagens salat lige uden for døren, hvor eleverne selv har været med til at dyrke den, og de ikke er blevet transporteret hertil fra det sydlige Europa, giver bare god mening til skolens kost-politik, siger Jette Grove Kjeldsen.

Etableringen af det vertikale landbrug på Asmildkloster Landbrugsskole er støttet af Børne- og Undervisningsministeriets pulje til udstyrsinvesteringer.

For køkkenet på Asmildkloster Landbrugsskole er det en fordel, at man kan høste ingredienserne til dagens salat lige uden for døren. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole
For køkkenet på Asmildkloster Landbrugsskole er det en fordel, at man kan høste ingredienserne til dagens salat lige uden for døren. Foto: Asmildkloster Landbrugsskole