Natur Har man en forkærlighed for kryddersnapse, så er der torsdag den 28. august en god mulighed for at blive klogere på hvilke urter, der særligt egner sig, og hvordan de gyldne dråber smager, når de er færdigbryggede.

Da arrangerer foreningen Kalk Kaminoens Venner nemlig igen snapseurtetur et sted langs Kalk Kaminoen, denne gang i og omkring Daugbjerg.

- I august bugner det med spiselige planter i naturen, og ganske mange er også velegnede i kryddersnapse, fortæller turleder og snapsebrygger Arne Friis Hansen, Sparkær.

Med ham i spidsen kan man høre om, hvordan de anvendes i kryddersnapse og samtidig lugte til nogle af krydderurterne på en kort vandretur i naturen ved Daugbjerg.

Herefter sætter man sig til bords på en overdækket terrasse ved klubhuset på Daugbjerg Stadion og får et let traktement bestående af tre slags hjemmelavede kryddersnapse, lidt sild og lidt ost.

Lokale, spiselige urter indgår i nogle af de hjemmelavede kryddersnapse, som deltagerne kommer til at høre om og smage på. Privatfoto
Lokale, spiselige urter indgår i nogle af de hjemmelavede kryddersnapse, som deltagerne kommer til at høre om og smage på. Privatfoto

Malurt i bægeret

Blandt de tre hjemmebryggede snapse har Arne denne gang en helt lokal opskrift på en »maløwtdram«, en god, gammeldags husmandssnaps fra Ørum Sogn i Fjends, som folkemindesamlerske Kirstine Nielsen fra Ejsing fandt en opskrift på.

- Ørumboerne må have været nogle tørstige sjæle, for ud over havemalurt og adskillige stykker ingefær skulle urterne overhældes med et halvt anker brændevin, som var 36,68 liter. Mindre kan gøre det, og deltagere skånes for så gavmilde mængder, lover Arne Friis Hansen på forhånd.

Han medbringer også en irsk urtesnaps, som han omtaler som »et orgie i planter med kvan, mjødurt, enebær, korianderfrø tilsat orientens krydderier som kardemomme, stjerneanis samt lime og citron«.

- Egentlig er det en opskrift på en irsk »gunpowder gin«, men den går også fint som en kryddersnaps, hvor især enebær giver snapsen karakter, siger Arne Friis Hansen.

Sidste smagsoplevelse bliver en kryddersnaps, som er en hilsen fra midsommerens milde dufte af hyldeblomst.

Egne etiketter

Med til historien hører også, at flaskerne med de tre forskellige kryddersnapse har fået individuelle, hjemmefremstillede etiketter, som karakteriserer den enkelte kryddersnaps.

Det er fjerde år i træk, at foreningen arrangerer snapseurtetur langs Kalk Kaminoen for at øge kendskabet til den lokale flora, som finder anvendelse i kryddersnapse.

Der er begrænset deltagerantal med tilmelding efter »først til mølle-princippet« på Kalk Kaminoens facebookside.

Arne Friis Hansens hjemmedesignede etiket til snapseturens »malurtbitter« viser fuglemaleren Johannes Larsen på Fyns Hoved, hvor strandmalurten vokser frodigt på stranden. Privatfoto
Arne Friis Hansens hjemmedesignede etiket til snapseturens »malurtbitter« viser fuglemaleren Johannes Larsen på Fyns Hoved, hvor strandmalurten vokser frodigt på stranden. Privatfoto