Hæder Gennem 40 år har en lille flok mænd fra Herning-egnen med en forkærlighed for blodpølse sat hinanden stævne op mod julemåneden i et helt særligt broderskab.

Med en oldermand i spidsen har Blodpølselauget Midtvest samlet vareprøver ind fra slagterbutikker i hele den midtjyske region - fra Holstebro til Grenå, fra Herning til Skive.

Herefter har brødrene været samlet over tre aftener - først til prøvesmagning af den ene halvdel, dernæst til prøvesmagning af den anden halvdel og slutteligt til den endelige kåring af »Årets Blodpølse«.

Og for andet år i træk er den titel gået til Slagteren i Højslev, hvor slagtermesteren er slemt stolt af den fornemme hæder.

- Der er da virkelig dejligt. Det er en sjov pris, for det er jo et gammelt håndværk, de hylder, siger Marco Hellerup.

Noget at svømme i

Slagtermesterens glæde bliver ikke mindre af, at han som vinder for andet år i træk og tredje gang i alt allerede har erfaringer med, hvad prisen kan afstedkomme af øget opmærksomhed og dermed også omsætning.

- Lige pludselig kom de nærmest fra hele landet, da vi vandt sidste år. Der kom folk herop helt fra Sønderjylland for at skulle smage vores blodpølse, siger Marco Hellerup.

Blodpølselauget Midtvest har givet Slagteren i Højslev følgende kommentar med om vinderpølsen: »En pølse med krydderier, der smager af jul og er stegevenlig«.

Og den beskrivelse vækker genklang hos slagtemesteren, der appellerer til, at kalorius får noget at svømme i, når den skal steges i skiver.

- Den skal bare have masser af smør, og så skal der noget æblekompot og noget sirup på, så kører det, siger Marco Hellerup.

Med to sejre i træk kunne det se ud, som om Slagteren i Højslev har fundet vinderformlen, men sådan ser slagtermesteren ikke selv på det.

- Selv om vi vandt sidste år, stiller vi ikke op med det samme produkt. Vi laver noget nyt hver gang, så i år har vi valgt at proppe både kirsebær og tranebær i, hvor man normalt kun bruger rosiner i blodpølse, oplyser Marco Hellerup.

Rigeligt med smør i panden er ifølge oldermand i Blodpølselauget Midtvest Jørn Mosekjær hemmeligheden bag en vellykket blodpølse. Brødrene i lauget har netop kåret Årets Blodpølse 2024 efter blindsmagning, og på lørdag deler de smagsprøver ud hos vinderen, der for andet år i træk blev Slagteren i Højslev. Privatfoto
Rigeligt med smør i panden er ifølge oldermand i Blodpølselauget Midtvest Jørn Mosekjær hemmeligheden bag en vellykket blodpølse. Brødrene i lauget har netop kåret Årets Blodpølse 2024 efter blindsmagning, og på lørdag deler de smagsprøver ud hos vinderen, der for andet år i træk blev Slagteren i Højslev. Privatfoto

Lauget besøger Højslev

Brødrene i blodpølselauget giver selv endnu flere tips til, hvad man med fordel kan anvende som tilbehør til pølsen, der er lavet på svineblod, byggryn, mel, fedt, farin og krydderier.

Herfra lyder anbefalingen på kanelsukker, sirup, æbleflæsk eller æblegrød, svinefedt med løg og rugbrød.

- Og så selvfølgelig en lille snaps til her op under jul, anbefaler oldermand Jørn Mosekjær.

Han har selv kun været med i tre år i Blodpølselauget Midtvest, der p.t. tæller 11 mand, men en håndfuld af brødrene har været med siden starten i 1984.

De trækker lørdag i broderskabets uniform bestående af hvid skjorte, sort smoking og seler, butterfly og strømper i rødt for at tage til Højslev i samlet flok.

En del af prisen er nemlig at få fint besøg af blodpølselauget selv, og det ser Slagteren i Højslev frem til.

- De kommer til at stå nede i butikken, hvor de vil stege smagsprøver og dele dem ud. Og så tager de nok lidt pis på de kunder, der kommer ind, for det er en herlig flok gutter med et godt humør, griner Marco Hellerup.

Slagteren i Højslev vandt »Årets Blodpølse 2024« foran Slagter Bertelsen i Holstebro.

Blodpølselauget Midtvest har eksisteret siden 1984 og deler ud over hang til blodpølse også fælles dresscode. Privatfoto
Blodpølselauget Midtvest har eksisteret siden 1984 og deler ud over hang til blodpølse også fælles dresscode. Privatfoto