Jubilæum 35 år med Stoholm Slagter.
Det kan Bjarne Lausen nu se tilbage på, og når han ser fremad, spotter han måske også målstregen i det fjerne.
- Det kommer ikke til at blive 35 år mere i hvert fald, siger han med sin lune i behold.
Han er allerede begyndt at drosle ned, siden ejerkredsen blev udvidet med først Michael Søndergaard i 2020 og dernæst Martin Hall Mortensen i 2021.
Bjarne Lausen er således nu nede på 37 timer som almindelig lønmodtager, og det passer ham fint.
- Jeg runder de 60 næste år, og planen er, at jeg så skal endnu længere ned i tid og måske bare komme og hjælpe nogle dage om ugen. Men jeg synes egentlig også, at jeg har ydet mit bidrag til iværksætterverdenen, siger Bjarne Lausen.
Men han var altså også usædvanligt tidligt i gang.
Med hund på Cheminova
Den unge mand fra Grønhøj overtog således i 1988 Stoholm Slagter fra tvangsauktion, efter forretningen havde været lukket i et halvt år.
Da var han kun 24 år, men han var faktisk allerede blevet slagtermester som 19-årig i Brugsen i Ringkøbing, efter han var blevet udlært i Brugsen i Karup og derefter havde været svend i Kvickly i Lemvig.
Han blev i Ringkøbing i fire år, inden han fik lyst til at prøve noget andet og tog et job som vagtmand ved et vagtfirma i Holstebro. Det viste sig dog hurtigt, at græsset ikke var grønnere ovre på den side.
- Da jeg havde siddet som vagt oppe på Cheminova i tre måneder, fandt jeg ud af, at det ikke lige var noget for mig, siger Bjarne Lausen.
Der var tale om vagter på 12 timer, hvor der ikke skete andet, end at man skulle gå en lille tur med en hund engang imellem og så ellers bare hen at sidde igen.
- Og det var altså før, vi fik internet. TV2 var ikke engang opfundet, så det var nogle lange vagter med en radio og kun en hund at snakke med, siger Bjarne Lausen.
Hårde tider i starten
I stedet blev Bjarne Lausen selvstændig slagter og flyttede ind i lejligheden oven på butikken i Vestergade.
Han ansatte to unge, lokale kvinder til at passe butikken og lave smørrebrød, mens han selv stod for alt slagterarbejdet.
- Så vi var bare os tre til at begynde med, siger Bjarne Lausen.
Det var hårde tider, ikke mindst da Bjarne Lausen bevægede sig ud i et lille eventyr med at overtage restauranten på Skive Travbane.
Han havde en idé om at bespise gæsterne på travbanen, da der stadig var løb hver mandag, og så skulle han også lave mad til alle de mennesker, der befolkede travbanen til hverdag, men det viste sig hurtigt, at indtægterne slet ikke fulgte med udgifterne.
- Det tog en masse tid, men der var slet ingen penge i det, og det var ved at tage livet af os. Så da var vi helt nede at vende, men så havde jeg prøvet det. Og havde jeg ikke gjort det, så havde jeg nok også været træt af det, siger Bjarne Lausen.
Svend blev kompagnon
Den idérige slagter var ikke sådan at slå ud, og da han siden starten havde været god til at uddanne lærlinge i butikken, bød der sig i 2002 en helt ny mulighed.
Bjarne Lausen havde altid drømt om at åbne en forretning i Viborg, og da svenden Rene Madsen, som han selv havde udlært, også var varm på den idé, åbnede de i fællesskab butik nummer to i Sct. Mathias Centret, samtidig med at Rene Madsen blev medejer af det, der nu hed Stoholm-Viborg Slagter.
Med Bjarne Lausen som ansvarlig for butikken i Stoholm og Rene Madsen som ansvarlig for butikken i Viborg havde man nu to ben at gå på.
- Det fungerede fint. Vi havde hver vores at tage os af, og når man ikke blander sig i det, den anden laver, så skal det nok gå. Man skal i hvert fald lade være med at kloge i hinandens arbejde, siger Bjarne Lausen.
Samtidig voksede et tredje ben i firmaet, nemlig »mad ud ad huset«, så Stoholm-Viborg Slagter i dag står på tre cirka lige lange ben.
- De supplerer også hinanden godt, og med »mad ud ad huset« kan vi klare både nogle små ting og nogle store ting, siger Bjarne Lausen.
Årets største bestilling har i nogle år været en leverance til Smukfest i Skanderborg, hvor Stoholm Slagter over fem dage leverer i omegnen af 18.000 kuverter til de frivillige på musikfestivalen.
Ny generation tager over
Gennem 35 år har Stoholm Slagter altså vokset sig til en noget anden størrelse, end den var i 1988, da Bjarne Lausen åbnede med to ansatte.
Medarbejderstaben tæller i dag godt 20 hoveder, man er i en god gænge, og Bjarne Lausen er tryg ved et kommende generationsskifte, når han definitivt trækker sig og giver slip på sit livsværk.
- Jeg skal i hvert fald ikke ud at lave andet, siger han og afviser, at det kunne være noget med et job som vagtmand med hund, nu hvor vi har fået internet.
- Og hvis de synes, at de er ved at være trætte af mig her i forretningen, så skal de bare sige til. Så skal jeg nok flytte mig.
Bjarne Lausen flyttede for et år siden til Kåstrup i Salling, hvor han selv har sat en ejendom i stand.
Det lille jubilæum markeres ugen igennem med en masse varer sat ned til 35 kroner.